Mellandags-REA - Köp 4 betala för 3!
Fri frakt från 299 kr | Snabba leveranser direkt till din brevlåda | 100% nöjd kundgaranti!

Lyckas med Vintersådden

av Planty på September 03, 2023

Visst är det fantastiskt att kunna sprida ut frösådderna över en större del året och inte minst på sen höst, vintern eller tidig vår när en stor del av trädgården är i vila.

Men vad är vintersådd, eller kallsådd som det även kallas, och hur lyckas man på bästa sätt? Och vilka fröer är lämpliga att vinterså?

Vad innebär det att vinterså?
Vintersådd är i grunden ett sätt att efterlikna växternas naturliga livscykel och reproduktion, detta eftersom många grödor släpper sina fröer till jorden efter blomning, normalt sätt sent på säsongen, för åter gro på växtplatsen när rätt förutsättningar i bl.a. temperatur och fuktighet infinner sig. Fröernas DNA och förprogrammerade förutsättningar att gro bidrar normalt sätt till att fröerna att stannar kvar i vila under vintern för att efterföljande vår, när ljustimmarna blir fler och jorden börjar värmas upp, åter aktiveras och börja gro.

Vintersådderna kan göras direkt på växtplatsen ute i rabatterna, i krukor, pallkragar men även under skydd i t.ex. plastbackar, odlingstråd eller godislådor för en mer kontrollerad vintersådd. Plantorna kan efter groning därefter utplanteras på den slutgiltiga växtplatsen.

Varför vinterså?
Syftet med vintersådd är att dra nytta av den naturliga köld- och frostcykeln under vinterhalvåret för att efterföljande vår ge fröerna de bästa förutsättningar för att gro och växa sig starka. Nedan är några av de främsta fördelarna med att vinterså:

  1. Tidig skörd: En av de främsta fördelarna med vintersådd är att det ger möjlighet till tidig skörd kommande säsong. Genom att fröna sås på hösten eller tidig vårvinter så startar groning av sig självt redan tidig på säsongen så snart förutsättningarna är de rätta. Dvs momentet att på egen hand "tajma" och så fröer under rätt tid på våren när omgivande temperatur, fuktighet och ljus är det optimala hanteras vid kallsådd av fröer självt.

  2. Förbättrad grobarhet: Somliga fröer, som exempelvis Jätteverbena, behöver utsättas för en period av kyla innan fröerna aktiveras och kan börja gro. Vid inomhusodling kan detta tillstånd uppnås genom stratifiering i t.ex ett kylskåp medans fröerna vid vintersådd per automatik uppnår detta tillstånd av kyla innan groning.

  3. Längre odlingssäsong: Odlingssäsongen tenderar att vara särskilt intensiv under vår -och sommarmånaderna med bl.a. många frösådder och förodlingar. Att förskjuta denna del av odlingen till en senare del av året skapar därför utrymme, tid och förutsättningar lyckas bättre med odlingen.

  4. Starkare plantor och större skörd: Plantor som gror under kallare och kargare förutsättningar blir normalt sett mer robusta, kraftiga och motståndskraftiga än fröer som sås undre mindra optimala förusättningar, t.ex. vid sådd för sent på säsongen eller inomhus med för mycket värme eller för lite ljus.

  5. Minskad angrepp av skadedjur och sjukdomar: Vintersådd kan minska risken för angrepp från skadedjur och vissa växtsjukdomar eftersom de kallare temperaturerna naturligt kan minska förekomsten av vissa skadedjur och patogener.

  6. Förbättrad jordstruktur: Genom marktäckning med te.x. halm eller fiberduk under vintersådderna kan jorden skyddas från erosion och förbättra jordstrukturen. Detta kan hjälpa till att bibehåll fukt, konkurrera ut ogräs och förhindra att jorden blir alltför kompakt.

Vilka fröer kan vintersås?

Vintersådd är särskilt lämplig för de fröer som är anpassade till vårt nordiska klimat och som därmed kan dra nytta av kyla och frost för att påskynda groddningen och tillväxten. Faktum är dock att fler betydligt fler grönsaker, blommor och perenner än man kan tänka sig faktiskt går alldeles utmärkt att så på vintern. Här och nedan ha vi samlat ett urval och de fröer som är särskilt lämpliga att vinterså:

  1. Kålväxter: I stort sett alla typer av kålplantor som grönkål, brysselkål, rödkål, vitkål, spetskål, asiatisk kål, broccoli och svartkål kan med framgång vintersås för knubbiga och starka plantor.

  2. Bladgrönsaker: Sallat, portlak, spenat och vintersallat växer alla särskilt bra tidig på säsongen och får därmed ett rejält försprång vid tidig vintersådd. T.ex. gror spenat redan vid en jordtemperatur på ca 4 grader, vilket ger fina, kraftiga och kompakta plantor tidigt på säsongen.

  3. Gräs: Vissa gräsarter kan vintersås för att skapa en grön och motståndskraftig gräsmatta redan tidigt på våren.

  4. Fleråriga örter: Fleråriga örter som mynta, timjan, vinterkyndel och lavendel kan vintersås för att få tidigare etablering.

  5. Lökar: Vissa lökar, som tulpaner och påskliljor, kan vintersås för tidig vårblomning och även ätbara lökväxter som gräslök och salladslök kan med fördel kallsås.

  6. Rotfrukter: Det finns många olika sorters rotfrukter och betor som kan sås tidigt och kallt under säsongen. T.ex. rödbeta, morot, palsternacka och rädisor.

  7. Sommarblommor och perenner: Blåklint, Anisisop, Ringblomma, Vallmo, Luktärt, Jätteverbena, Rosenskära, Atlasblomma, Sömntuta, Malva och Drakmynta är alla utmärkta exempel på sommarblommor och perenner att bredså kallt under vintermånaderna.

Vi har alla olika förutsättningar i form av odlingsyta, jordmån och mikroklimat att ta hänsyn till och att det bästa är många gånger att prova sig fram och se vad som fungerar på den egna växtplatsen. I många fall kan man sprida risken och förutsättningarna för en lycka skörd med flera odlingstillfällen under året, och där kommer vintersådden definitivt in som ett alldeles utmärkt alternativ och komplement i odlingen. För tips på nya och gamla favoriter vinterså har vi samlat våra bästa fröer för just vintersådd här.

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras